top of page

Consultatii in specialitatea de anatomie-patologica

3719.jpg

Procedura

Principala materie prima uzitata de catre anatomia patologica este reprezentata de fragmente tisulare sau organe prelevate prin punctie cu ac sau trocare, metode endoscopice, laparoscopice si chirurgie clasica.

 

Pana a ajunge la un produs finit, materialul biologic primit urmeaza mai multe etape de prelucrare histopatologica ce presupune transformarea acestuia intr-un preparat fin, translucid, ce permite vizualizarea microscopica a detaliilor structurale celulare.

Preluarea probelor biologice specifice rezultate in urma biopsiilor de tesut uman.

Procedura

3719-01-01.jpg

Primele procese pe care prelevatul biologic le sufera este reprezentat de fixarea acestuia, care se efectueaza prin imersie in formol pentru cel putin 24 de ore in functie de dimensiunea piesei biologice. In urma acestui proces este prevenita distrugerea sau autoliza tesutului recoltat. Dupa fixare cu ajutorul instrumentarului din trusa de sectionare macroscopica si orientare a pieselor, se preleveaza un fragment de tesut de mici dimensiuni, fragment de interes (tumora sau alta zona ce se doreste a fi examinata) care urmeaza sa fie prelucrat in continuare. 


Ulterior fixarii, urmeaza prelucrarea histopatologica care consta in deshidratarea tesutului, clarificarea si impregnarea cu un material care sa-i pastreze proprietatile numit parafina. Prelucarea se poate face manual prin imersii repetate in diferite bai de reactivi la temperaturi bine stabilite si constante, controlate prin folosirea unui termostat cu temperatura reglabila.

 

Prelucrarea tesuturilor, examenul histopatologic, necesita durate diferite de timp avand in vedere tipul de tesut prelucrat precum si reactivii folositi in aceasta etapa. Serviciul de anatomie patologica foloseste in cea mai mare parte a timpului agenti de deshidratare precum alcoolul etilic sau acetona, agenti de clarificare,- benzen, toluen. Ulterior are loc includerea fragmentului de tesut in bloc de parafina manual in dispozitive speciale prin topirea parafinei in termostat la o temperatura de peste 56 grade Celsius

Prelucrarea probelor biologice umane in vederea obtinerii de lame microscopice

OG2OL20.jpg

Procedura

Preparatul deparafinat (proba biologica in urma procesului de deparafinare) se va etala pe o lama de microscopie, in urma acestui proces obtinandu-se preparatul histopatologic necolorat. 
 Ulterior are loc colorarea lamelor obtinute din procesul anterior pentru a putea defini si delimita ulterior, in timpul examinarii diferitele structuri de la nivel molecular. Este un proces absolut necesar, proces in care se folosesc diferiti reactivi in functie de tipul de colorare solicitat de medicul anatomopatolog. De subliniat ca diferite patologii pot necesita diferite metode de coloratie a lamelor. 

 

Colorarea lamelelor histopatologice este realizata cu ajutorul “statiei automate de colorare lame” pe care cabinetul o detine, prin procesul de colorare automata care este o inovatie in domeniu, aparuta relativ recent si dezvoltata masiv in ultimii ani. Presupune utilizarea unei aparaturi care ofera un produs finit omogen, complet si corect colorat, avand o calitate mult mai ridicata prin dozarea electronica a reactivilor implicati, raportat la colorarea manuala. Permite colorarea concomitenta a mai multor lame cu fluidizarea procesului tehnologic.

 

Un alt avantaj il constituie riscul scazut de expunere la vaporii volatili ai diferitilor reactivi partial toxici  precum acetona, toluenul, xilenul eozina respectiv hematoxilina. Cabinetul dispune de un aparat automat de colorare pentru a creste calitatea produsului finit, respectiv a lamelor histologice si a creste eficienta firmei. 
Ca varianta de rezerva, colorarea lamelor microscopice se poate realiza si manual cu ajutorul unei truse de coloratie manuala de minim 9 casete.  

ONB6OT0.jpg

Procedura

Examinarea produsului finit rezultat in urma procesarii materialului biopsic se face prin intermediul microscopului. Cabinetul dispune de un microscop optic binocular, cu 5 obiective, camp vizual larg (cel putin 22 mm), camera foto pentru captarea imaginilor.  Microscopul optic care se doreste a fi folosit in cadrul cabinetului este un aparat cu tehnologie inovativa noua, cu o puternica capacitate optica care utilizeaza ca sursa de radiatie fotonul (lumina alba).

 

Utilizarea unui microscop cu tehnologie noua aduce un plus prin faptul ca asigura o examinare in ansamblu, extinsa, corecta si completa a produsului histopatologic astfel incat diagnosticul elaborat de catre anatomopatolog este unul precis si corect. 
 

In cadrul procesului tehnologic de procesare, prelucrare si analiza a materialului biologic exista anumite necesitati secundare care pot influenta buna desfasurare a acestuia. In acest sens este necesara folosirea unei instalatii de apa purificata, folosita atat la baia de rehidratare cat si la curatarea si spalarea lamelor sau a micro fragmentelor dupa sectionare macroscopica. 


Reactivii folositi in procesul tehnologic sunt reactivi speciali care necesita, impun depozitarea in conditii speciale, la temperaturi expres stabilite, care sa nu permita alterarea acestora. Se vor depozita, conserva si monitoriza intr-o combina frigorifica profesionala de uz medical, capacitate de minim 100 litri, 3 rafturi, controlul exterior al temperaturii.

Analiza si interpretarea lamelor microscopice obtinute

Rezultate

OEM5UJ0.jpg

Preluare rezultate

Diagnostic - Diagnosticul se face prin: histopatologie coloratii uzuale histopatologice
(coloratii speciale), imunohistochimie si biologie moleculara.

 

Diagnosticul vizeaza intregul spectru histopatologic: mamar, pulmonar, hematopoetic, sistem
nervos, gastro-intestinal, hepatic, uro-genital, osteoarticular, parti moi, piele.

 

Diagnosticul se realizeaza pe mostre de tesut proaspat (examen extemporaneu), tesut fixat in
formol si inclus la parafina, lame de histopatologie (second opinion).

 

Tesuturile pot fi prelevate prin: lavaj, bloc celular, punctie-biopsie, biopsie, piese operatorii
 

Diagnosticul citologic : cervico-vaginal (Papanicolaou), secretie mamelonara, citologie din
lichid pleural, de ascita.

© 2018 by Histopath Med.

Cluj-Napoca

Tel: 0746 700 800

bottom of page